Art deco is een stijl in de visuele kunsten, architectuur en design die opkwam in het begin van de 20e eeuw, met name tijdens de jaren 1920 en 1930. De stijl kenmerkt zich door gedurfde geometrische vormen, symmetrische patronen, levendige kleuren en decoratieve details. Art deco omarmt moderne technologie en materialen en bevat elementen van machines, strakke lijnen en gestroomlijnde vormen. Deze stijl heeft invloed gehad op verschillende aspecten van design, waaronder gebouwen, meubels, mode, sieraden en beeldende kunst. Het representeert vaak luxe, glamour en een gevoel van optimisme.

Wat is art deco?

Art deco is een artistieke stroming die opkwam in de vroege 20e eeuw en prominenter werd tijdens de jaren 1920 en 1930. Het is een stijl die een brede variëteit aan kunstvormen omvat, zoals architectuur, interieurontwerp, sieraden, meubels, mode en beeldende kunst. De naam “art deco” is een verkorting van de term “Arts Décoratifs” uit het Frans, wat “decoratieve kunsten” betekent. De stijl wordt gekenmerkt door een combinatie van geometrische vormen, symmetrie, felle kleuren en decoratieve elementen.

Art deco wordt gezien als een reactie op de meer traditionele en romantische stijlen die voorafgingen aan de 20e eeuw, zoals de art nouveau en de Jugendstil. Het werd gevormd in een tijd van snelle technologische vooruitgang en industrialisatie, waarin moderne materialen en geometrische vormen steeds meer werden gewaardeerd. Art deco omarmde deze moderne ontwikkelingen en gebruikte ze als inspiratie voor het creëren van een nieuwe visuele taal.

Architectuur en interieurontwerp zijn twee gebieden waarin art deco bijzonder opvallend is. Art deco-architectuur is te herkennen aan kenmerken als geometrische vormen, strakke lijnen, versierde gevels en het gebruik van moderne materialen zoals beton, staal en glas. Bekende art deco-gebouwen zijn onder andere het Chrysler Building in New York en het Palais de Chaillot in Parijs.

Ook in het interieurontwerp kwam art deco tot uiting. Hier vinden we vaak luxe materialen zoals marmer, messing en zijde, evenals geometrische patronen en opvallende kleurencombinaties. Meubels uit de art deco-stijl zijn vaak strak en elegant, met gebogen vormen en decoratieve details. Bekende meubelontwerpers uit deze periode zijn onder andere Jacques-Émile Ruhlmann en Jean-Michel Frank.

Naast architectuur en interieurontwerp had art deco invloed op vele andere gebieden. In de mode bijvoorbeeld werd de stijl gekenmerkt door eenvoudige, gestroomlijnde ontwerpen en het gebruik van luxueuze materialen. Bekende modeontwerpers uit deze periode zijn onder andere Coco Chanel en Jeanne Lanvin.

De sieraden uit de art deco-periode vertoonden ook dezelfde kenmerken: geometrische vormen, felle kleuren en het gebruik van moderne materialen zoals platina en edelstenen. Deze sieraden waren vaak extravagant en representeerden luxe en rijkdom.

In de beeldende kunst werd art deco gekenmerkt door strakke lijnen, geometrische vormen en een nadruk op vorm en compositie. Beroemde art deco-kunstenaars zijn onder andere Tamara de Lempicka en Erté.

Wat is de invloed van art deco?

Art deco had een enorme invloed op het design van de 20e eeuw en heeft nog steeds een blijvende impact vandaag de dag. Het bracht een frisse en moderne esthetiek met zich mee, die werd omarmd door zowel ontwerpers als het grote publiek. Het vertegenwoordigde een breuk met het verleden en een viering van opkomende technologieën en materialen.

De geometrische vormen en strakke lijnen van art deco hebben ook invloed gehad op de moderne architectuur en het interieurontwerp. Zelfs nu nog zien we invloeden van art deco in moderne gebouwen en interieurs, zoals de gebruikte materialen en de aandacht voor vorm en compositie.

Daarnaast heeft art deco ook zijn stempel gedrukt op andere aspecten van design, zoals mode en sieraden. De eenvoudige en elegante ontwerpen uit de art deco-periode blijven populair, en de stijl heeft een blijvende invloed gehad op de mode-industrie.

FAQ

Veelgestelde vragen over art deco:

1. Wat betekent de term “art deco” en waar komt het vandaan?
De term “art deco” is afgeleid van het Franse “Arts Décoratifs” en betekent “decoratieve kunsten”. Het werd voor het eerst gebruikt in 1925 op de Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes in Parijs.

2. Wat zijn enkele bekende art deco-gebouwen?
Enkele bekende art deco-gebouwen zijn het Chrysler Building in New York, het Palais de Chaillot in Parijs en het Hôtel Martinez in Cannes.

3. Wie zijn enkele bekende art deco-kunstenaars?
Enkele bekende art deco-kunstenaars zijn Tamara de Lempicka, Erté en Jean Dupas.

4. Welke materialen worden vaak gebruikt in art deco-interieurs?
In art deco-interieurs worden vaak luxe materialen gebruikt, zoals marmer, messing, zijde en gekleurd glas.

Met zijn opvallende geometrische vormen, levendige kleuren en decoratieve details blijft art deco een belangrijke en invloedrijke stijl in de kunst, architectuur en designwereld. Van gebouwen tot meubels en van mode tot sieraden, art deco heeft de tand des tijds doorstaan en blijft een bron van inspiratie voor vele ontwerpers.

Auteur

Over auteur

De redactie is elke dag op zoek naar de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van wonen. WIj verpakken dit in leuke artikelen die jij elke dag kunt lezen op de-woonwijzer.nl!

Je kan misschien ook genieten van: