Een overkapping in de tuin brengt de nodige voordelen met zich mee. Zo kun je er bijvoorbeeld lekker beschut zitten. Het dak van de overkapping beschermt je namelijk niet alleen tegen regen, maar ook tegen zon. Hierdoor kun je vaker van het buitenleven genieten. Niet gek dat steeds meer mensen een overkapping in hun tuin plaatsen. Ben je dit ook van plan? Zorg er dan voor dat je de volgende 5 fouten niet maakt!
#1 Onvoorbereid aan de slag gaan
Wil je een tuinhuis met overkapping in je tuin plaatsen? Bereid je dan goed voor. Helaas gaat het hier geregeld mis. Zo treffen mensen soms onvoldoende voorbereidingen. Het gevolg hiervan is dat ze tijdens of na het plaatsen van de overkapping tegen problemen aanlopen. Denk allereerst goed na over de plek. Als je deze bepaald hebt, wordt het tijd om de afmetingen te bepalen. Neem de tijd om alles op te meten, want het is zonde als je met de verkeerde maten werkt.
#2 Het belang van een goede fundering onderschatten
Wij raden het je niet aan om een overkapping te plaatsen zonder fundering. Toch zijn er nog steeds mensen die dit doen. Zonder fundering staat de buitenruimte veel minder stevig. Hierdoor is hij mogelijk niet bestand tegen harde wind of hevige regenval. Voor de fundering worden vaak betonpoeren gebruikt. Hierop kun je vervolgens de staanders van de overkapping monteren. Het is belangrijk dat alle poeren waterpas zijn. Als dit niet het geval is, kan het een uitdaging zijn om ramen en deuren te monteren.
#3 Geen rekening houden met de werking van hout
De meeste overkappingen worden gemaakt van hout. Omdat dit een natuurlijk materiaal is, past het goed in je tuin. Daarbij komt dat de meeste houtsoorten prima bestand zijn tegen het klimaat in Nederland, waardoor je er jarenlang plezier aan beleeft. Als je een houten terrasoverkapping gaat plaatsen, moet je niet vergeten dat hout werkt. Monteer de wanden en het dakbeschot daarom niet te strak. Je geeft het hout zo de ruimte om te ‘werken’.
#4 Het dak niet onder afschot leggen
Om te voorkomen dat er water op je overkapping blijft staan, moet je het dak onder afschot plaatsen. Dit houdt in dat je het dak onder een bepaalde helling legt. Het water dat erop valt, stroomt hierdoor naar het laagste punt. Dit is vaak de plek waar de hemelwaterafvoer aan de overkapping wordt gemonteerd. Hierdoor kan water van het dak van je overkapping stromen.
#5 Geen elektra aanleggen
In de zomer is het ’s avonds langer licht. Daarom denk je misschien niet dat het nodig is om elektra aan te leggen onder je overkapping. Doe dit wel, want je brengt er dan waarschijnlijk nog meer tijd door. Als je elektra aanlegt, kun je verlichting monteren aan het dak en/of de wanden. Het is bovendien handig om een aantal stopcontacten onder je overkapping te hebben. Hierdoor kun je er ook elektrische apparaten gebruiken. Handig als je bijvoorbeeld ooit een televisie op wilt hangen onder je overkapping.