Een PVC vloer staat bekend om zijn duurzaamheid en onderhoudsgemak, maar toch kunnen er na verloop van tijd kleine problemen ontstaan. Denk aan krassen, vlekken of loslatende randen. Gelukkig zijn deze problemen goed te verhelpen als je weet hoe. In deze blog lees je hoe je veelvoorkomende vloerproblemen oplost en hoe je voorkomt dat ze in de toekomst opnieuw optreden.
Krassen op je PVC vloer herstellen
Hoewel PVC vloeren een sterke slijtlaag hebben, kunnen scherpe voorwerpen zoals zand, meubelpoten of huisdierennagels alsnog krassen veroorzaken. Oppervlakkige krassen zijn vaak minder zichtbaar te maken met een speciale PVC reiniger en een zachte doek. Wil je krassen op je PVC vloer herstellen? Voor diepere krassen kun je een herstellende polish of een PVC reparatiekit gebruiken. Voorkom nieuwe krassen door viltjes onder meubels te plaatsen en een goede deurmat te gebruiken om vuil buiten te houden.
Hardnekkige vlekken verwijderen zonder schade
Niet alle schoonmaakmiddelen zijn geschikt voor PVC vloeren. Vermijd agressieve middelen zoals chloor, ammoniak en allesreinigers, omdat deze de beschermlaag van de vloer kunnen aantasten. Gebruik altijd een speciale PVC reiniger verdund in lauw water. Voor rubberstrepen en stiftvlekken werkt een melamine spons goed, maar test deze eerst op een onopvallende plek. Voorkom vlekken door gemorste vloeistoffen direct op te nemen met een droge doek.
Loslatende randen en naden vastzetten
Bij een verlijmde PVC vloer kunnen randen of naden soms loslaten door vocht, temperatuurwisselingen of een ongelijke ondergrond. Dit loskomen kan worden verholpen door de losse rand voorzichtig op te tillen, een beetje PVC lijm aan te brengen en de rand stevig aan te drukken. Plaats tijdelijk een zware plank of een stapel boeken op de plek, zodat de lijm goed kan hechten. Heb je een ongelijke ondervloer? Je kunt zelf je vloer egaliseren om dit probleem structureel aan te pakken.
Voorkomen van verkleuring door zonlicht
Langdurige blootstelling aan direct zonlicht kan ervoor zorgen dat een PVC vloer iets verkleurt. Dit komt vooral voor bij grote ramen zonder zonwering. Om dit te voorkomen, kun je gebruikmaken van gordijnen, jaloezieën of uv-werende folie. Regelmatig meubels en tapijten verplaatsen helpt ook om kleurverschillen te voorkomen. Een goede PVC vloer heeft een uv-beschermlaag, maar het is altijd verstandig om extreme blootstelling zoveel mogelijk te beperken.
Dagelijks onderhoud voor een langdurige uitstraling
Een goed onderhouden PVC vloer blijft langer mooi. Stofzuig regelmatig met een zachte borstel om vuil en zand te verwijderen en dweil de vloer wekelijks met lauw water. Gebruik zo min mogelijk water om te voorkomen dat vocht tussen de naden trekt. Schuif geen zware meubels zonder bescherming en draag binnenshuis zachte zolen. Met deze eenvoudige onderhoudsroutine blijft je vloer jarenlang in topconditie.