Dubbel glas is een isolerend type glas dat bestaat uit twee glasplaten die op een bepaalde afstand van elkaar zijn geplaatst. Deze ruimte tussen de glasplaten wordt gevuld met lucht of een speciaal isolerend gas, zoals argon of krypton. Het doel van dubbel glas is om de warmteoverdracht tussen binnen en buiten te verminderen, waardoor het de energie-efficiëntie van een gebouw verbetert. Het helpt bij het isoleren van geluiden en kan ook condensvorming aan de binnenkant van ramen verminderen. Dubbel glas wordt vaak gebruikt in moderne woningen en gebouwen om thermisch comfort te bieden en energie te besparen.

Wat is dubbel glas?
Dubbel glas, ook wel isolatieglas genoemd, is een type glas dat bestaat uit twee glasplaten die op een bepaalde afstand van elkaar zijn geplaatst. Deze ruimte tussen de glasplaten wordt gevuld met lucht of een speciaal isolerend gas, zoals argon of krypton. Het isolatieglas kan een dikte hebben variërend van 12 mm tot 24 mm, afhankelijk van de specifieke toepassing en gewenste isolatiewaarde. Dubbel glas wordt vaak toegepast in ramen en deuren van woningen, kantoren en andere gebouwen.

Voordelen van dubbel glas
Dubbel glas biedt verschillende voordelen ten opzichte van enkel glas. Het belangrijkste voordeel is de verbeterde energie-efficiëntie. Doordat de ruimte tussen de glasplaten wordt gevuld met lucht of isolerend gas, wordt de warmteoverdracht tussen binnen en buiten verminderd. Hierdoor blijft de warmte in de winter beter binnen en blijft het in de zomer juist koeler binnen. Dit resulteert in lagere energiekosten en een vermindering van de CO2-uitstoot.

Een ander voordeel van dubbel glas is de geluidsisolerende werking. Het extra glas en de lucht- of gasvulling absorberen geluidstrillingen, waardoor de geluidsoverlast van buitenaf wordt verminderd. Dit zorgt voor een aangenamere woon- of werkomgeving.

Daarnaast kan dubbel glas condensvorming aan de binnenkant van ramen verminderen. Door de betere isolatie wordt de temperatuur van het glasoppervlak aan de binnenzijde hoger, waardoor de kans op condensvorming kleiner wordt. Dit draagt bij aan een gezonder binnenklimaat en voorkomt mogelijke schimmelvorming.

Toepassingen van dubbel glas
Dubbel glas wordt veelvuldig toegepast in moderne woningen en gebouwen. Het wordt gebruikt in ramen, deuren, serres en gevels. Ook bij renovaties kan dubbel glas eenvoudig worden geplaatst ter vervanging van enkel glas. Daarnaast is er ook HR++ glas, een variant van dubbel glas met een nóg betere isolatiewaarde. Dit wordt vaak toegepast in nieuwbouw om te voldoen aan de hoge eisen op het gebied van energiezuinigheid.

Kosten en besparingen
Hoewel de aanschafkosten van dubbel glas hoger kunnen zijn dan enkel glas, levert het op de lange termijn aanzienlijke besparingen op. Door de betere isolatie wordt er minder warmte verloren en hoeft er minder gestookt te worden, wat resulteert in een lagere energierekening. Ook kan er mogelijk aanspraak worden gemaakt op subsidieregelingen voor energiebesparende maatregelen, waardoor de investering nog aantrekkelijker wordt.

Veelgestelde vragen over wat dubbel glas is

1. Wat zijn de voordelen van dubbel glas?
Dubbel glas biedt verbeterde energie-efficiëntie, geluidsisolatie en helpt condensvorming te verminderen.

2. In welke toepassingen wordt dubbel glas gebruikt?
Dubbel glas wordt gebruikt in ramen, deuren, serres en gevels van woningen en gebouwen.

3. Wat is het verschil tussen dubbel glas en HR++ glas?
HR++ glas heeft een betere isolatiewaarde dan standaard dubbel glas, waardoor er nog meer energie kan worden bespaard.

4. Zijn er subsidiemogelijkheden voor de aanschaf van dubbel glas?
Ja, er zijn subsidieregelingen voor energiebesparende maatregelen, waaronder de aanschaf van dubbel glas.

Hopelijk heeft dit artikel voldoende informatie gegeven over dubbel glas en de vele voordelen ervan. Met de juiste toepassing van dubbel glas kunt u genieten van een comfortabeler en energiezuiniger binnenklimaat.

Auteur

Over auteur

De redactie is elke dag op zoek naar de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van wonen. WIj verpakken dit in leuke artikelen die jij elke dag kunt lezen op de-woonwijzer.nl!

Je kan misschien ook genieten van: