Spouwmuurisolatie is een vorm van isolatie waarbij de lege ruimte (spouw) tussen de binnen- en buitenmuur van een gebouw gevuld wordt met isolatiemateriaal. Het doel van spouwmuurisolatie is om te voorkomen dat warmte via de muren verloren gaat. Deze vorm van isolatie kan energiebesparend werken en de energiekosten verlagen. Daarnaast kan het zorgen voor een aangenamer en constanter binnenklimaat, doordat koude muren worden voorkomen. In dit artikel zullen we uitgebreid bespreken wat spouwmuurisolatie precies inhoudt, hoe het werkt en wat de voordelen ervan zijn. Daarnaast behandelen we enkele veelgestelde vragen over dit onderwerp.

Wat is spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is een techniek waarbij de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van een gebouw wordt opgevuld met isolatiemateriaal. Deze ruimte, ook wel de spouw genoemd, bevindt zich tussen de buitenkant van de gevel en de binnenmuur. Bij oudere gebouwen zijn de muren vaak massief en hebben ze geen spouw. Bij nieuwbouwwoningen is er meestal wel sprake van een spouw. Het opvullen van deze spouw met isolatiemateriaal zorgt ervoor dat warmteverlies via de muren wordt tegengegaan en dat warmte beter wordt vastgehouden.

Hoe werkt spouwmuurisolatie?

Bij het isoleren van spouwmuren worden er kleine gaatjes in de voegen van de buitenmuur geboord. Door deze gaatjes wordt het isolatiemateriaal in de spouw gespoten. Het isolatiemateriaal vult de spouw volledig op en vormt zo een isolerende laag tussen de binnen- en buitenmuur. Veelgebruikte isolatiematerialen voor spouwmuurisolatie zijn bijvoorbeeld glaswol, EPS-parels, PUR-schuim of steenwol. Deze materialen hebben isolerende eigenschappen en zorgen ervoor dat warmteverlies via de muren wordt verminderd.

Voordelen van spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie heeft verschillende voordelen. Het belangrijkste voordeel is dat het zorgt voor energiebesparing en daarmee lagere energiekosten. Doordat spouwmuurisolatie warmteverlies via de muren tegengaat, blijft de warmte langer binnen en hoeft er minder gestookt te worden. Dit kan leiden tot een aanzienlijke verlaging van de energierekening. Daarnaast zorgt spouwmuurisolatie ook voor een aangenamer en constanter binnenklimaat. Doordat de muren geïsoleerd zijn, blijft de warmte beter behouden en krijgt kou geen kans om door de muren heen te dringen.

Een ander voordeel van spouwmuurisolatie is dat het geluidsoverlast kan verminderen. Het isolatiemateriaal in de spouw fungeert als geluidsisolatie en kan ervoor zorgen dat geluiden van buitenaf minder goed doordringen in de woning. Dit kan met name in drukke stedelijke gebieden of langs drukke wegen voor meer rust en comfort zorgen.

Daarnaast is spouwmuurisolatie een relatief eenvoudige en kostenefficiënte manier om een woning te isoleren. Het aanbrengen van spouwmuurisolatie kan vaak binnen één dag gebeuren en veroorzaakt weinig overlast. Bovendien zijn de kosten van spouwmuurisolatie in de meeste gevallen binnen enkele jaren terugverdiend door de besparing op energiekosten.

Veelgestelde vragen over spouwmuurisolatie

1. Hoeveel kost spouwmuurisolatie?
De kosten van spouwmuurisolatie zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de oppervlakte van de te isoleren muren, het gekozen isolatiemateriaal en de bereikbaarheid van de muren. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €15 en €30 per vierkante meter.

2. Is spouwmuurisolatie geschikt voor elk type woning?
In principe is spouwmuurisolatie geschikt voor de meeste woningen met een spouw. Het is echter belangrijk om te controleren of de spouw geschikt is voor isolatie. Bij oudere gebouwen kan de spouw bijvoorbeeld vervuild zijn met puin of cementresten, waardoor isolatie niet mogelijk is.

3. Hoe lang gaat spouwmuurisolatie mee?
Spouwmuurisolatie heeft doorgaans een levensduur van 25 tot 30 jaar. Na deze periode kan het nodig zijn om de isolatie te vernieuwen of aanvullende maatregelen te treffen.

4. Kan ik spouwmuurisolatie zelf aanbrengen?
Het aanbrengen van spouwmuurisolatie is een specialistische klus die het beste aan professionals overgelaten kan worden. Zij hebben de kennis en ervaring om de spouw op de juiste wijze te isoleren en kunnen garantie bieden op het geleverde werk.

Al met al is spouwmuurisolatie een effectieve en kostenefficiënte manier om een woning te isoleren en energie te besparen. Het zorgt voor een aangenamer binnenklimaat en kan geluidsoverlast verminderen. Door voldoende informatie in te winnen en een specialist in te schakelen, kan spouwmuurisolatie op een professionele wijze worden uitgevoerd.

Auteur

Over auteur

De redactie is elke dag op zoek naar de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van wonen. WIj verpakken dit in leuke artikelen die jij elke dag kunt lezen op de-woonwijzer.nl!

Je kan misschien ook genieten van: