Isolerende beglazing is een type beglazing dat helpt om warmteverlies in een gebouw te verminderen. Het bestaat uit twee of meer glaslagen die gescheiden zijn door een spouw of luchtlaag. Deze tussenruimte kan worden gevuld met een isolerend gas zoals argon of krypton om de isolatiewaarde verder te verbeteren. Isolerende beglazing wordt veel gebruikt in moderne gebouwen en draagt bij aan een betere energie-efficiëntie.

Wat is isolerende beglazing?

Isolerende beglazing, ook wel bekend als dubbelglas, is een type beglazing dat bestaat uit meerdere glaslagen die gescheiden zijn door een spouw of luchtlaag. Deze tussenruimte kan variëren in breedte, afhankelijk van de gewenste isolatiewaarde. Om de isolatiewaarde verder te verbeteren, wordt de tussenruimte soms gevuld met een isolerend gas zoals argon of krypton.

Het doel van isolerende beglazing is om warmteverlies door het glas te verminderen. Traditionele enkele beglazing laat veel warmte ontsnappen, waardoor gebouwen energie verliezen en de verwarmingskosten stijgen. Met isolerende beglazing kan dit warmteverlies worden verminderd, waardoor de energie-efficiëntie van een gebouw wordt verbeterd.

Voordelen van isolerende beglazing

Isolerende beglazing biedt verschillende voordelen ten opzichte van enkele beglazing. Ten eerste helpt het om warmteverlies in een gebouw te verminderen, waardoor de stookkosten lager worden. Dit is vooral belangrijk in koudere klimaten, waar verwarming een grote kostenpost kan zijn.

Daarnaast draagt isolerende beglazing bij aan geluidsisolatie. De extra laag glas en de tussenruimte helpen geluidstrillingen te dempen en verminderen zo geluidsoverlast van buitenaf. Dit is vooral handig voor woningen in drukke stedelijke gebieden, waar het verkeerslawaai hoog kan zijn.

Isolerende beglazing heeft ook een positief effect op het binnenklimaat. De extra laag glas beschermt tegen koude tocht en helpt de kamertemperatuur gelijkmatig te houden. Dit zorgt voor een comfortabelere woonomgeving en kan de behoefte aan extra verwarming of koeling verminderen.

Daarnaast is isolerende beglazing ook veiliger dan enkel glas. De extra glaslaag maakt het moeilijker voor indringers om door het raam te breken, wat het risico op inbraken verlaagt.

Soorten isolerende beglazing

Er zijn verschillende soorten isolerende beglazing beschikbaar, afhankelijk van de gewenste isolatiewaarde, geluidsisolatie en veiligheidseisen. Enkele voorbeelden van veelvoorkomende soorten isolerende beglazing zijn:

1. Standaard isolerende beglazing: Dit is de meest voorkomende vorm van isolerende beglazing en bestaat uit twee lagen glas met een tussenruimte van lucht of gas. Het biedt goede isolatiewaarden en is betaalbaar.

2. Hoogrendementsglas (HR-glas): Dit type isolerende beglazing heeft een extra coating op het glasoppervlak om warmteverlies verder te verminderen. Hierdoor biedt het een hogere isolatiewaarde dan standaard isolerend glas.

3. Triple glas: Triple glas bestaat uit drie lagen glas met twee tussenruimtes gevuld met isolerend gas. Het biedt de hoogste isolatiewaarde en wordt vaak gebruikt in passiefhuizen of bij renovatieprojecten met hoge isolatie-eisen.

4. Veiligheidsglas: Dit type isolerende beglazing is extra sterk en wordt vaak gebruikt in commerciële gebouwen, openbare ruimtes en inbraakgevoelige gebieden. Het voorkomt verwondingen bij het breken van glas en maakt inbraak moeilijker.

FAQ

Veelgestelde vragen over Wat is isolerende beglazing

1. Hoe werkt isolerende beglazing?

Isolerende beglazing werkt door het verminderen van warmteverlies door het glas. De tussenruimte tussen de glaslagen, gevuld met isolerend gas, fungeert als een isolerende laag die de warmte binnen houdt en de kou buiten houdt.

2. Hoeveel energiebesparing kan ik verwachten met isolerende beglazing?

De exacte energiebesparing hangt af van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van het glas, de mate van isolatie van het gebouw en het klimaat. Over het algemeen kan het vervangen van enkel glas door isolerende beglazing tot 30% energiebesparing opleveren.

3. Is isolerende beglazing duurder dan enkel glas?

Ja, isolerende beglazing is duurder dan enkel glas. Dit komt doordat het gebruik van meerdere glaslagen en isolerend gas de productiekosten verhoogt. Echter, de besparingen op energiekosten op de lange termijn maken de investering de moeite waard.

4. Kan isolerende beglazing ook geluidsisolatie bieden?

Ja, isolerende beglazing kan ook geluidsisolatie bieden. De extra laag glas en de tussenruimte helpen geluidstrillingen te dempen en verminderen zo geluidsoverlast van buitenaf.

Door het gebruik van isolerende beglazing kan warmteverlies in een gebouw worden verminderd en de energie-efficiëntie worden verbeterd. Dit type beglazing biedt voordelen op het gebied van energiebesparing, geluidsisolatie, comfort en veiligheid. Met verschillende soorten isolerende beglazing beschikbaar, kan de juiste keuze worden gemaakt op basis van de specifieke behoeften en eisen van een gebouw. Het investeren in isolerende beglazing is een verstandige keuze voor zowel nieuwe constructies als renovatieprojecten, omdat het kan bijdragen aan een duurzamere en kosteneffectievere leefomgeving.

Auteur

Over auteur

De redactie is elke dag op zoek naar de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van wonen. WIj verpakken dit in leuke artikelen die jij elke dag kunt lezen op de-woonwijzer.nl!

Je kan misschien ook genieten van: